Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Οίνος....για πάντα στην ψυχή μας!

 

Η Ελλάδα είναι η περίφημη πατρίδα του Διονύσου, θεού του κρασιού, έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή κρασιού και την ιστορία της κατανάλωσης στον κόσμο, καθώς και την πλουσιότερη κληρονομιά. Το ελληνικό κρασί έχει παραχθεί για περισσότερα από 4.000 χρόνια. Ο πολιτισμός του οίνου - η κατανάλωση κρασιού ως κοινωνικό γεγονός και η εκλεπτυσμένη εκτίμησή του αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τους αρχαίους Έλληνες. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι στην αρχαία Αθήνα ήταν γνωστό πως το σχήμα του κυπέλλου επηρέαζε τη γεύση του κρασιού. Σήμερα, η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στον διεθνή πολιτισμό και στη βιομηχανία του κρασιού. Μέσω της καλύτερης κατανόησης της φυσιολογίας του κλήματος, το συνταίριασμα των διαφορετικών ποικιλιών των σταφυλιών και με προσοχή στο χώρο αλλά και στη λεπτομέρεια, Έλληνες οινοπαραγωγοί έχουν συνειδητοποιήσει τις δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση της τοπικής και όχι μόνο αμπελουργίας. Δεκάδες αμπελώνες και οινοποιεία επιτρέπουν στους επισκέπτες τους καθημερινά να περιπλανηθούν μέσα στο μαγικό κόσμο των αμπελιών και του κρασιού, να μάθουν τις παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους οινοποίησης καθώς και να γευτούν τα ελληνικά κρασιά.

Οινοποιεία
Αμπελώνας Νάουσας
Γλωσσάριο των κυριότερων ελληνικών ποικιλιών σταφυλιών:
  • Αγιωργίτικο:
    Είναι ο βασιλιάς των κόκκινων σταφυλιών στην Πελοπόννησο, το Αγιοργίτικο καλλιεργείται στη Νεμέα. Παράγει κρασιά με βαθύ κόκκινο χρώμα, με έντονη γεύση φραγκοστάφυλου και βατόμουρου και μια πλούσια, ώριμη, βελούδινη, γευστική υφή. Τα μαλακά νέα κρασιά Αγιωργίτικο απολαμβάνονται σε νεαρή ηλικία. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα για μακροχρόνια αποθήκευση (5-10 χρόνια).
  • Ασύρτικο:
    Το Ασύρτικο είναι η ευγενέστερη λευκή ποικιλία που βρέθηκε στον ελληνικό αμπελώνα, και η καλλιέργειά του είναι στο κέντρο των Κυκλάδων. Ωστόσο, έχει μεταναστεύσει με επιτυχία στη Χαλκιδική, την Επανομή, τη Δράμα και το Όρος Παγγαίο στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και στην Πελοπόννησο. Διατηρεί την υψηλή οξύτητα του ακόμη και σε πλήρη ωριμότητα. Τα κρασιά του είναι πλούσια και δροσιστικά με τραγανή οξύτητα και εξαιρετική μεταλλικότητα. Τα αρώματα του κρασιού αυτού θυμίζουν εσπεριδοειδή, λεμόνι άνθη, φλούδα πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ.
  • Αθήρι:
    Άλλο ένα λευκό σταφύλι που βρέθηκε στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου,στη Χαλκιδική στην Ανατολική Μακεδονία. Το κρασί χαρακτηρίζεται από ήπιο άρωμα εσπεριδοειδών και κίτρινων φρούτων.
  • Ντεμπίνα:
    Λευκή ποικιλία από την Ήπειρο,όπου η καλλιέργεια του επικεντρώθηκε στη Ζίτσα, στο Νομό Ιωαννίνων. Αυτό το είδος κρασιού δίνει έμφαση στα φρούτα. Χαρακτηρίζεται από τη δροσιστική οξύτητά του. Η ποικιλία Ντεμπίνα έχει τη δυνατότητα να παράγει και αφρώδεις οίνους.
  • Λιάτικο:
    Μια ποικιλία που παράγεται αποκλειστικά από κρητικό σταφύλι, το Λιάτικο θεωρείται ως μία από τις αρχαιότερες ελληνικές ποικιλίες. Ωριμάζει τον Ιούλιο, ως εκ τούτου και το όνομά του. Το Λιάτικο είναι ποικιλία με υψηλές οινοπνευματώδεις δυνατότητες που αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο όταν είναι επαρκώς ώριμα.
  • Λημνιό:
    Το Λημνιό είναι μια αρχαία ποικιλία κόκκινου σταφυλιού από το νησί της Λήμνου. Έχουν γίνει αρκετές αναφορές γι αυτό από τον Αριστοτέλη και διάφορους άλλους έλληνες συγγραφείς.Σήμερα καλλιεργείται όχι μόνο στη Λήμνο, αλλά και στη Χαλκιδική και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου παράγεται ένα υπέροχο κόκκινο κρασί στιβαρό, με εξωτικό άρωμα από βιολέτες και κεράσια.
  • Μαλαγουζιά:
    Αυτή η λεπτή λευκή ελληνική ποικιλία πιθανώς σχετίζεται με το περίφημο "Malvasia" –το κρασί αυτό χρονολογείται από τον Μεσαίωνα. Δεν διασώθηκε από την αφάνεια χάρη στην προνοητικότητα ορισμένων Ελλήνων παραγωγών που πίστεψαν σ αυτό το κρασί. Τα κρασιά Μαλαγουζιά  έχουν ένα ισχυρό άρωμα και άρωμα μόσχου, αφήνοντας μια ήπια πιπεράτη γεύση στο στόμα.
  • Σαββατιανό:
    Μια ποικιλία από την ηπειρωτική Ελλάδα, με καλλιέργεια της κέντρο στην περιοχή της Αττικής. Παράγει κρασιά με αρώματα κίτρινων φρούτων και χαμηλή οξύτητα.
  • Κοτσιφάλι:
    Είναι ένα ακόμη κόκκινο κρητικό σταφύλι. Η ποικιλία αυτής διακρίνεται για την υπέροχη χυμώδη γεύση της, το λαμπερό κόκκινο χρώμα της και την καλή επίδρασή της στον ουρανίσκο.
Αμπέλι και Οίνος

1 σχόλιο:

  1. How to play the free online slots by Playson 카지노 가입 쿠폰 카지노 가입 쿠폰 온라인카지노 온라인카지노 온라인카지노 온라인카지노 307betman, play slot machine online for real money

    ΑπάντησηΔιαγραφή

.